Ostre granie

Red Hot Chili Peppers - kalifornijski zespół rockowy wydał właśnie płytę I'm with You, z nowym gitarzystą - Joshem Klinghofferem. Popatrzcie jak zmieniał się skład ich zespołu, spójrzcie na nagrody, albumy i single.

Red Hot Chili Peppers

Członkowie zespołu Red Hot Chili Peppers

Obecny skład zespołu
Anthony Kiedis – wokal (1983–)
Flea – gitara basowa, trąbka (1983–)
Josh Klinghoffer – gitara (2009-)
Chad Smith – perkusja (1989–)

Byli członkowie zespołu

John Frusciante – gitara (1988-1992; 1998-2009)
Hillel Slovak - gitara (1983; 1985-1988)
Jack Sherman - gitara (1983-1985)
DeWayne "Blackbyrd" McKnight - gitara (1988-1989)
Arik Marshall - gitara (1992-1993)
Jesse Tobias - gitara (1993)
Dave Navarro - gitara (1993-1998)
Jack Irons - perkusja (1983; 1985-1988)
Cliff Martinez - perkusja (1983-1985)
D.H. Peligro - perkusja (1988-1989)

Nagrody Red Hot Chili Peppers

1993: Grammy Award for Best Hard Rock Performance - "Give It Away"
2006: Grammy Award for Best Rock Album - "Stadium Arcadium"
2006: Grammy Award for Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal - "Dani California"

Dyskografia Red Hot Chili Peppers

The Red Hot Chili Peppers (1984)
Freaky Styley (1985)
The Uplift Mofo Party Plan (1987)
Mother's Milk (1989)
Blood Sugar Sex Magik (1991)
One Hot Minute (1995)
Californication (1999)
By the Way (2002)
Stadium Arcadium (2006)
I'm with You (2011)


Single Red Hot Chili Peppers
1984 "True Men Don't Kill Coyotes"

"Get Up and Jump"

1985 "Jungle Man"

"American Ghost Dance"

"Hollywood (Africa)"

1987 "Fight Like a Brave"

"Me & My Friends"

1989 "Knock Me Down"

"Higher Ground"

"Taste the Pain"

1990 "Show Me Your Soul"

1991 "Give It Away"

"Under the Bridge"

1992 "Suck My Kiss"[VI]

"Breaking the Girl"

"Behind the Sun"

1993 "If You Have to Ask"

"Soul to Squeeze"

1995 "Warped"

"My Friends"

1996 "Aeroplane"

"Coffee Shop"[VIII]

"Shallow Be Thy Game"[VIII]

"Love Rollercoaster"

1999 "Scar Tissue"

"Around the World"

"Californication"

2000 "Otherside"

"Road Trippin'"[IX]

2002 "By the Way"

"The Zephyr Song"

2003 "Can't Stop"

"Universally Speaking"[IX]

"Fortune Faded"

2006 "Dani California"

"Tell Me Baby"

"Snow ((Hey Oh))"

2007 "Desecration Smile"[IX]

"Hump de Bump"

2011 "The Adventures of Rain Dance Maggie"

Dodał(a): Marta śliwińska Sobota 19.02.2011

Komentarze

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Komentarze (0)