Piraci z Karaibów

Złoto w kieszeni, kobiety w każdym porcie i walka na noże co drugi dzień. Morscy rozbójnicy mieli klawe życie!
rum
BECZKA
Rum transportowano w beczkach. Poza konsumpcją na statkach używano go także jako środek bakterio- i glonobójczy przy czyszczeniu beczek na wodę pitną.

NAZWA
Zależy od fantazji wlaściciela destylarni. Kiedyś panowała zasada, że rumy przygotowywane tradycyjnie odwołują się do tradycji marynarskich. Dziś zwyczaj ten zanikł.

AROMATY
Rumy do koktajli mają delikatny zapach. Rumy do ciast są często dodatkowo aromatyzowane (spiced), np. pieprzem, rozmarynem lub cynamonem.

ZNAK ROZPOZNAWCZY
Ze względu na tradycje marynarskie najczęstszym symbolem rumu używanym przez producentów są sylwetki piratów, kapitanów, okrętów lub tropikalnej roślinności.

BARWA
W przeciwieństwie do win czy whisky rum nie posiada norm produkcyjnych lub klasyfikacji. Alkohol ten oceniamy raczej po barwie, zapachu oraz mocy destylatu.

MOC DESTYLATU
Rum wytwarzany jest z melasy lub sfermentowanego soku z trzciny cukrowej. W zależności od destylarni może mieć od 37,5 proc. do – uwaga – 81 proc. zawartości alkoholu.

Dodał(a): ckm Wtorek 16.08.2011

Komentarze

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
dr Jones (2011-11-19 20:01:29)
Znacznie cenniejszy towar , ale rum może byc Zgłoś naruszenie
T_W_I_N_1 (2011-08-16 20:43:07)
ci XXI wieczni piraci są lepsi, degustują się czarnymi baryłkami ;) Zgłoś naruszenie
Komentarze (2)