Muza Almodovara

Ostatnio było o niej głośno w związku z jej ślubem z aktorem Javierem Bardemem oraz urodzeniem ich pierwszego dziecka, synka - Leo. Penelope Cruz była tancerką, lecz później ciągnęło ją tylko w stronę aktorstwa. W 1999 roku zagrała w filmie Almodovara - "Wszystko o mojej matce", a potem w kolejnych dwóch jego filmach. Wielokrotnie nagradzana. Laureatka Oscara.

Penelope Cruz

Filmografia Penelope Cruz

Penelope Cruz i Filmy fabularne
2011: Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach jako Angelica
2010: Seks w wielkim mieście 2 jako Carmen Garcia Carrion
2009: Dziewięć jako Carla Albanese
2009: Załoga G jako Juarez (głos)
2009: La concejala antropófaga jako Pina
2009: Przerwane objęcia jako Lena
2008: Vicky Cristina Barcelona jako María Elena
2008: Elegia jako Consuela Castillo
2007: Dobranoc, kochanie jako Anna / Melodia
2007: Manolete jako Antoñita "Lupe" Sino
2006: Volver jako Raimunda
2006: SEXiPISTOLS jako María
2005: Chromofobia jako Gloria
2005: Sahara jako Eva Rojas
2004: Namiętność jako Italia
2004: Czekając na cud jako Nina
2004: Głowa w chmurach jako Mia
2003: Jeźdźcy Apokalipsy jako Pagan Lace
2003: Gothika jako Chloe Sava
2003: Fanfan Tulipan jako Adeline La Franchise
2002: Obudzić się w Reno jako Hiszpanka Brenda
2001: Boskie jak diabli jako Carmen Ramos
2001: Vanilla Sky jako Sofia
2001: Blow jako Mirtha
2001: Kapitan Corelli jako Pelagia
2000: Rącze konie jako Alejandra
1999: Volavérunt jako Pepita Tudó
1999: Kobieta na topie jako Isabella Oliveira
1999: Wszystko o mojej matce jako Siostra Rosa
1998: Dziewczyna marzeń jako Macarena Granada
1998: Kraina Hi-Lo jako Josepha O'Neil
1998: Szepty aniołów jako Pilar
1998: Don Juan jako Mathurine
1998: Człowiek z deszczem w butach jako Louise
1997: Zapach raju jako Helena
1997: Otwórz oczy jako Sofía
1997: Drżące ciało jako Isabel
1996: Czarownice jako Patricia
1996: Miłość może całkowicie zniszczyć twoje życie jako Diana Balaguer w młodości
1996: Más que amor, frenesí
1996: Celestyna jako Melibea
1995: El efecto mariposa jako Gość na przyjęciu
1994: Entre rojas jako Lucia
1994: Todo es mentira jako Lucia
1994: Alegre ma non troppo jako Salomé
1993: Per amore, solo per amo jako Mary
1993: La Ribelle jako Enza
1992: Belle époque jako Luz
1992: Szynka, szynka jako Silvia

Penelope Cruz i Seriale telewizyjne
1992: Umrzeć, to za mało jako Lola Del Moreno
1991: Różowa seria jako Daphné / Javotte / Juliette


Dodał(a): Marta śliwińska Sobota 19.02.2011

Komentarze

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
T_W_I_N_1 (2011-09-02 19:32:12)
jedna z moich ulubienic :) Zgłoś naruszenie
Komentarze (1)