Obalamy mity o whisky

Nie trzeba cofać się w czasie, aby zmierzyć się z mitami o whisky, wystarczy przeczytać nasz materiał, żeby móc w swoim towarzystwie uchodzić za źródło cennych informacji.
Ballantine’s Finest
MIT 1: KAŻDA WHISKY SMAKUJE TAK SAMO
Oczywiście, że nieprawda. Świat whisky jest tak różnorodny jak cały świat, bo na końcowy smak trunku ma wpływ między innymi kraj i region z jakiego whisky pochodzi. Różnorodność gatunków, marek, sposobów delektowania się może wprawić w zdumienie, a nawet zakłopotanie.

MIT 2: WHISKY DOJRZEWA W BUTELCE
Prawda wygląda a właściwie smakuje tak jak zabutelkowana butelka whisky, czyli ostatecznie. Dalsze jej przechowywanie w butelce nie wpływa starzenie się whisky. Celebrujmy zatem miłe chwile z whisky i nie odkładajmy ich na później!

MIT 3: WHISKY PRZEZNACZONA JEST WYŁĄCZNIE DLA DOJRZAŁYCH
Smak whisky, może docenić każdy i to nie ze względu na swoją  masowość, a ze względu na indywidualność - każdy może wyczuć coś, co przyciągnie go do whisky. Czasami jest to łagodna, delikatna harmonia a niekiedy jakiś mocny akcent smakowy lub zapachowy.
szklanka_whisky_piwnica3.jpg
MIT 4: WHISKY TO MĘSKI TRUNEK
Ależ skąd! Whisky to trunek bardzo demokratyczny. Nie można wyróżnić tylko jednej grupy. Zawsze do głosu dochodzi gust i indywidualne upodobania. Szkocka to trunek dla ludzi o otwartym umyśle, niezależnie od szerokości geograficznej czy płci. Każda kobieta z pewnością odnajdzie w różnorodnej ofercie whisky tę wybraną, ulubioną.

CIEKAWOSTKA: Rozpoczynający przygodę z whisky mogą sięgnąć po whisky Ballantine’s Finest - można w niej odnaleźć delikatny balans, równowagę aromatów i charakterystyczne nuty wanilii, owoców i miodu.

MIT 5: WHISKY SZKOCKA JEST DYMNA I TORFOWA
Whisky szkockie to bogaty wachlarz smaków i aromatów - od lekkich, kwiatowych do pikantnych i torfowych. Pierwsze gorzelnie stworzyły regionalne style wynikające z lokalnych uwarunkowań środowiska. Podział ten ugruntowały firmy mieszające whisky, które podzieliły Szkocję na regiony, co
miało pomóc w standaryzacji mieszanek.

MIT 6: WHISKY OCENIA SIĘ ZMYSŁEM SMAKU

Nic bardziej mylnego. Zwrot „degustacja whisky“ może być nieco mylące ponieważ sugeruje ocenę tylko

Sonda

A Ty, w który MIT o whisky wierzyłeś?

smakową.  Whisky oceniamy głównie zmysłem węchu. Stąd określenie kipera whisky - „Nos“. Powonienie to nasz najczulszy zmysł, który wpływa na całokształt oceny whisky.

CIEKAWOSTKA: Przed wypiciem powąchaj trunek. Przeciętnie, człowiek rozróżnia około 32 zapachy, a Master Blender potrafi zidentyfikować ich ponad 80! Opisowi smaku towarzyszyć może wrażenie słodyczy, kwaśności, goryczy i słoności. Możemy odczuwać chłód, rozgrzewanie a także określać konsystencję whisky.

MIT 7: WHISKY POWINNO SERWOWAĆ SIĘ NA LODZIE
Szkoci twierdzą, że każdy sposób na konsumpcję whisky jest dobry. Po raz kolejny okazuje się, że podejście do whisky to indywidualna sprawa. Whisky daje możliwość wyboru i alternatywę. Dodana do szklanki odrobina wody uwolni ukryte w whisky aromaty i smaki - pokaże jej pełne, kompleksowe oblicze. Zbyt dużo lodu schłodzi nasz trunek, a co za tym idzie, zatrzyma aromaty i utrudni nam rozpoznanie whisky. Gdy pijesz młody blend jak Ballantine’s Finest i lubisz whisky “on the rocks”, jedna lub dwie kostki lodu będą idealne. Rozpuszczane powoli uwolnią aromaty i pozwolą odkryć delikatny balans i charakterystyczne nuty wanilii, owoców i miodu.

CIEKAWOSTKA: Podawanie whisky na dużej bryle lodu lub kuli lodowej jest bardzo efektowne i w pełni akceptowane przez koneserów. Szczególnie kula lodowa, która rozpuszcza się bardzo powoli i nie rozcieńcza whisky.



Dodał(a): CKM.PL Środa 03.04.2013

Komentarze

Wszystkie komentarze (3)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
AssaLFC (2013-04-04 17:01:27)
Najlepsi są 'koneserzy' whisky, którzy płacą grubo ponad stówkę za buteleczkę, a potem mieszają to z colą...ręce opadają:D Zgłoś naruszenie
marcepan (2013-04-04 15:15:47)
jak dla kogo, łyskacz rządzi! Zgłoś naruszenie
adamp76 (2013-04-03 16:51:10)
ale i tak czysta jest najlepsza Zgłoś naruszenie
Komentarze (3)