Niezbędnik piwosza

Co Ty wiesz o piwie? - zapytałby pewnie Franz Maurer, ale wiadomo, że ten bohater wolał mocniejsze trunki, zwłaszcza że potrafił nimi dokonywać epickich transakcji. No ale skupmy się na piwie i na 10 hasłach, które każdy facet powinien znać prawie na pamięć.
piwo rodzaje 1. SINGLE HOP
Świat whisky ma single malty, tworzone z jednego rodzaju słodu, a świat piwa single hopy, uwarzone z jednej odmiany chmielu. Co zyskujesz dzięki tej metodzie produkcji? Możliwość poznania pełni smaków zawartych w najsłynniejszych chmielach świata. Np. Cascade IPA z browaru Doctor Brew.

2. IBU
Oznaczenie jednostki goryczki, dzięki którym można ustalić stopień nachmielenia piwa i przedstawić liczbą, jak bardzo piwo jest „gorzkie”. Odkąd popularne są koźlaki, stouty czy IPA – poziom goryczki zaczął mieć znaczenie. Szukaj na etykiecie oznaczenia, które powie ci, jak bardzo „wytrawne” będzie piwo. Im wyższa liczba, tym więcej goryczy.

3. DRY HOPPING
Chmielenie na zimno – zyskująca popularność metoda aromatyzowania piwa olejkami z szyszek chmielowych. Taki proces wydobywa głównie aromaty „zielone” bez powiększania piwnej goryczki. Efekt? Piwa w stylu India Pale Ale. Przykład? „Cascade IPA” z wrocławskiego browaru Doctor Brew.

4. NIEPASTERYZOWANE
Pora na świadome picie piwa zawierającego zdrowe drożdże i takież bakterie. Wiele browarów, na fali mody na tradycyjne piwo, unika pasteryzacji, ale stosuje mikrofiltrację, która całkiem wyjaławia trunek. Czytaj etykiety, a dowiesz się, czy twoje piwo żyje, czy jest martwe!

5. IPA
Styl India Pale Ale kilka lat temu wywrócił do góry nogami nudny rynek piwny w USA. Teraz potężnie nachmielone pachnące ziołowo piwa IPA zdobywają Polskę. Na razie amerykańskie piwo warzą głównie browary rzemieślnicze (Atak chmielu browaru Pinta, Rowing Jack z browaru AleBrowar), ale zjawisko widzą też duzi gracze (Brackie IPA z Żywca). Prosimy o więcej!

piwo regionalne

6. PORTER BAŁTYCKI

Dobre, bo nasze! Porter bałtycki, który narodził się w XIX wieku, to jedno z niewielu piw, o którym możemy powiedzieć, że jest „stąd”. Ostatnio portery przeżywają renesans – do takich klasyków jak Porter z Żywca dołączyły m.in. Grand Imperial Porter browaru Amber, Ciechan Porter czy Komes Porter.

7. WITBIER
„Pszeniczniaki” w stylu bawarskim nikogo już nie zaskoczą, belgijskie witbiery – owszem! Są mocno zbożowe, mętne, niefiltrowane, z nutą cytrusową, często z dodatkiem imbiru, skórki pomarańczonej czy kolendry. To klasyczne piwo, od wieków warzone w Brabancji, w połowie wieku XX zniknęło niemal z piwnej mapy świata, wytrzebione przez lagery. Na szczęście teraz wraca, także jako produkt polski (Witbier z Browaru Kormoran, Żywiec Białe, Białe Pszeniczne z Namysłowa).

8. LAGER WIEDEŃSKI
Przyjemna odmiana po dość nudnych lagerowych smakach, którymi raczą nas duże browary. Vienna lager to też piwo dolnej fermentacji, ale, dzięki użyciu słodu wiedeńskiego, otrzymujesz bogatsze smaki, delikatnie chmielowe i miedziane w barwie piwo, w którym dają się wyczuć aromaty chlebowe. Przykłady? Lwówek Wiedeński z browaru Lwówek.

9. GRODZISKIE
Polski styl piwny, który zawojował świat, a u nas niemal zaginął! Grodziskie (niem. graetzer), piwo górnej fermentacji ze słodu pszenicznego podwędzanego w dymie dębowym, robiono w Polsce od średniowiecza. Do 1993 r. powstawało w Grodzisku Wielkopolskim (stąd nazwa), ale browar zamknięto. Niedawno Grodzisza postanowili wskrzesić piwowarzy z Pinty (Pinta Grodziskie). 2014 może być rokiem Grodziskiego, idealnego piwa na lato!

10. MARCOWE
A po lecie? Jesień. Wtedy otwierane są partie piwa uwarzonego w marcu – stąd nazwa. Tym piwem upaja się cała Bawaria na Oktoberfest. Maerzen to kolejny styl piwny, który wraca do Polski po latach zapomnienia. (Miłosław Mar-cowe, Żywiec Marcowe, Piwo Marcowe z browaru Kormoran)


Dodał(a): CKM Wtorek 19.08.2014

Komentarze

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Komentarze (0)