Najlepsza kanapka na świecie

Pokaż kumplom jak wyglądają prawdziwe kanapki! Gwarantujemy ci, że po tych odpłyniecie do smakowego raju
Kanapka z domowego chlebaKanapka z domowego chleba żytniego z pieczoną kaczką i salsą z wędzonej papryki chipotle
Rekomendowane piwo: Książęce Ciemne Łagodne

Składniki:
•    2 piersi z kaczki (ok. 250-300 g/szt.)
•    3-4 liście sałaty
•    2 marchewki
•    2 łyżki posiekanej kolendry
•    sól, pieprz

Składniki salsy:
•    2 łyżki majonezu
•    2 wędzone papryki jalapeno (chipotle)
•    2 łyżki sosu sojowego
•    1 duży posiekany ziemniak

Składniki ciasta:
•    700 g mąki żytniej
•    500 g mąki pszennej
•    600 ml wody lub mleka
•    100 g drożdży
•    100 ml oliwy
•    2 łyżki cukru
•    2 łyżki siemienia lnianego
•    1 płaska łyżeczka soli
•    2 szczypty majeranku

Przygotowanie:
Etap I – pieczywo
•    Wodę podgrzewamy do temp. 45°C, aby była ciepła, ale nie parzyła.
•    Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia.
•    Posypujemy wierzch rozczynu mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
•    Mąkę żytnią (całość) i 300 g mąki pszennej mieszamy z siemieniem i przyprawami.
•    Dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto.
•    Po lekkim wyrobieniu ciasta do konsystencji ciągnącej się gumy dodajemy oliwę i ponownie wyrabiamy dodając resztę mąki pszennej.
•    Ciasto powinno stać się gładką lekko lepiącą się masą.
•    Gotowy placek dzielimy na porcje wielkości stołowej łyżki, lekko obtaczamy w mące i zostawiamy do wyrośnięcia.
•    Przed pieczeniem wyrośnięte pieczywo można skropić oliwą smakową i lekko wmasować w wierzch bułek.
•    Wyrośnięte bułki pieczemy przez 20 min w temp. 190°C do zarumienienia.

Etap II – mięso i salsa
•    Piersi solimy od strony skóry i lekko posypujemy pieprzem. Obsmażamy z obu stron
po 2 min., dopiekamy 10 min. w temp. 200°C w piekarniku.
•    Marchew gotujemy i kroimy w plastry. Mieszamy z łyżką oliwy i kolendrą.
•    Majonez miksujemy z wędzona papryką i sosem sojowym.
•    Następnie dodajemy drobno posiekanego ziemniaka i dokładnie mieszamy.
•    Bułkę smarujemy salsą i przekładamy plastrami kaczki, sałatą oraz plastrami marchwi.

Zdaniem eksperta:
Kaczka, ostra wędzona papryka i Książęce Ciemne Łagodne czyli ból i ukojenie w jednym daniu. Ostra papryka dominuje w smaku soczystej kaczki, natomiast dobre, mięsiste pieczywo i kojący smak delikatnego ciemnego piwa sprytnie równoważy to połączenie.
Jerzy Sobieniak
Kanapka z kaczką

Dodał(a): Książęce/CKM.PL Czwartek 19.09.2013

Komentarze

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Katarzyna M (2013-09-20 03:24:43)
Czy aby zgaga po takim czymś nie grozi ? Zgłoś naruszenie
Komentarze (1)