Męski placek

Kto nie ma problemu przy wyborze pizzy z menu ręka w górę! Wybrałeś idealną dla siebie? Hola hola! Komuś nie pasuje anchois albo czosnek… I wybieracie od nowa. Dziś, wraz z panami z BBQ Pit Boys, przedstawiamy przepis na pizzę idealną.

meski placek.jpg


Przepis nietypowy, bo pizza będzie grillowana. To ciekawa alternatywa dla pieczonych skrzydełek, karkówki czy kaszanki.

MIĘCHO
Zacznij od wysmażenia na ruszcie mięsa, które musi znaleźć się w każdej męskiej potrawie, o czym z wielką pasją przekonuje sam Robert Burneika. Mogą to być burgery, pepperoni, kurczak, a także krewetki. Ale tak naprawdę możesz wrzucić każdy rodzaj mięsa. Zdejmij z kratki jak tylko się upiecze, nie spiekaj zbyt mocno.

UPGRADE
Teraz czas na dodatki. Posiekaj warzywa, które również polecają najlepsi spece żywieniowi. Nie żałuj czerwonej papryki, cebuli czosnku, szpinaku, pomidorów i każdej innej zieleniny, która przyjdzie ci do głowy. Tu również sam decydujesz co znajdzie się w takim mixie. Wrzuć mieszankę na patelnię oblaną oliwą. Zdejmij mięso i wstaw patelnię na grilla.

BAZA
Czas żeby zamówić pizzę serową lub margharitę, która będzie bazą męskiego żarcia. Jeśli akcja toczy się nad jeziorem z dala od żarcia na dowóz, przywieź placki ze sobą i schowaj je na dnie bagażnika żeby nikt po drodze ich nie zjadł.

DO SEDNA
Zdejmij patelnię z dodatkami jak tylko się zarumienią i zmiękną. Rzuć na kratkę pierwszą pizzę. Teraz najlepszy moment (poza konsumpcją) – „faszerowanie” dania mięchem! Wrzuć tyle, ile wydaje ci się, że zjesz, następnie dorzuć jeszcze garść. Kiedyś piło się mleko żeby być wielkim, dziś duzi chłopcy jedzą mięso żeby rozrastać się wszerz. Wsyp dodatki z patelni i polej całość sosem (polecamy salsę lub barbecue).

Następnie placki trzeba ze sobą scalić, by lepiej je kroić, podawać i gryźć. Do tego potrzebny będzie ser. Chłopaki z BBQ Pit Boys polecają mozarellę, my rekomendujemy aromatyczne żółte sery, najlepiej z dużą ilością dziur.

Przykryj całość drugim plackiem i załóż kopułę lub daszek na grilla. Pilnuj żeby ciasto nie zwęgliło się od spodu. Jeśli masz barbecue jak chłopaki na filmie, całość nagrzeje się dosyć szybko. Jeśli natomiast dysponujesz „tradycyjnym”, otwartym grillem, możesz spróbować przewrócić danie, by podgrzać drugi spód. Uważaj jednak żebyś nie musiał później wyjadać potrawy z trawnika.

Po kilkunastu minutach (zależy od żaru pod rusztem) męski placek jest gotowy! Do krojenia możesz użyć maczety, jak panowie na filmiku. Zapewniamy, że wtedy smakuje jeszcze lepiej!



Najlepsze akcesoria grillowe w najlepszych cenach!


Dodał(a): gianni Wtorek 24.07.2012

Komentarze

Wszystkie komentarze (6)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
kosmicznieszalony (2012-08-05 12:09:36)
Jak byłem w Krakowie to właśnie jadłem tego pieroga z ciastem z pizzy, ale jakoś mi to średnio smakowało, wole normalnie pizze. Zgłoś naruszenie
Addrianooo (2012-07-25 16:53:56)
Kiedyś gdy zwiedzałem Trójmiasto zgłodniałem. Wstąpiłem z kolegą do jakiejś pizzerii i zamówiłem pizzę ,, pieróg ''... Pizza było złożona na pół z mnóstwem dodatków i ciągnącym się serem... W Hiszpanii za to smakowała mi pizza ze wszystkimi rodzajami sera :) Zgłoś naruszenie
Krad (2012-07-24 22:38:11)
Niezły frykas:) Trzeba go będzie spróbować przyrządzić:D Zgłoś naruszenie
FANTASY (2012-07-24 19:33:02)
dla mnie podstawą jest ciasto, reszta to dodatki Zgłoś naruszenie
dr Jones (2012-07-24 19:03:02)
smakowicie to wygląda Zgłoś naruszenie
smerfanka (2012-07-24 17:08:54)
:P Zgłoś naruszenie
Komentarze (6)