Kurczak z wkładką

Zaimponuj kumplom i kobietom zdolnościami kulinarnymi, zamiast tradycyjnej kiełbasy serwując im grillowanego kurczaka na chrupko i z wyjątkowym męskim nadzieniem
kurczak z wkładką


Chyba każdy zna kultowy przepis, który każe nadziać grillowanego kurczaka na butelkę lub puszkę z piwem. Ale my go twórczo zmodyfikowaliśmy! Jako wkładki użyliśmy puszki coli wzmocnionej procentowo i smakowo przez whisky i pod okiem kulinarnego eksperta Tomka Woźniaka profesjonalnie zgrillowaliśmy kurczaka wszech czasów! Oczywiście do naszego kulinarnego eksperymentu wzięliśmy drób hodowany na wybiegu i karmiony ziarnem nietkniętym GMO, a także przyprawy z gospodarstw ekologicznych. W rezultacie powstała potrawa, która okazała się niebem w gębie i ucztą dla ducha. Nie przeszkodził temu nawet fakt, że kurczak nieco się przypalił, bo ekipa CKM tak dobrze bawiła się przy grillowaniu, że przegapiła moment, kiedy był gotowy. Wpływ na to miała zapewne whisky, która w trakcie sesji do cna (a właściwie do dna butelki) wyparowała, choć przecież do skropienia kurczaka użyliśmy jej ledwie odrobiny...

1.jpgKrok 1
Wszystkie składniki do zrobienia marynaty rozetrzyj na jednolitą masę. Najwygodniej będzie, jeśli użyjesz do tego moździerza albo blendera.

Krok 2
Przyprawy dodawaj w zależności od tego, czy wolisz wersję bardziej ostrą, czy słodką. Dolej do marynaty odrobinę whisky i ponownie wymieszaj. 

Krok 3
Sprawdź, czy kurczak jest dobrze sprawiony. Następnie umyj go dokładnie  osusz papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozlej na niego część marynaty.

Krok 4

Natrzyj mięso marynatą. Dla dodatkowego smaczku możesz posypać go z wierzchu poszarpaną kolendrą i tymiankiem oraz skropić łyskaczem.

Krok 5
5.jpgWeź puszkę cola–coli. Odlej odrobinę napoju i dolej w to miejsce whisky. Delikatnie nadziej kurczaka na puszkę, tak aby nic się nie wylało, a kurak nie wywrócił.   Krok 6 Grill powinien być rozgrzany zawczasu do 190°C. Postaw na nim kurczaka, a jak się nie uda, to trudno – połóż. Została ci marynata? Polewaj nią kurczaka.

kon.jpgKrok 7 Grilluj mięso około 60 minut. Będzie bardziej aromatyczne i chrupkie, jeśli co jakiś czas skropisz je whisky. O ile, oczywiście, nie wolisz jej wypić oddzielnie...
Krok 8 Gotowego chrupiącego kurczaka można podawać na wiele sposobów. My polecamy z ryżem, czarną fasolą i guacamole. Smacznego!

NASZ KUCHARZ!

Tomek Woźniak – 24 lata, szef kuchni i restaurator. Prowadzi swój blog kulinarny - www.tomekwozniak.com, współpracuje z magazynem „Kuchnia”, gotuje w Dzień Dobry TVN, a niedawno otworzył restaurację Burger Kitchen. W wolnym czasie podróżuje po świecie i zbiera kolejne przepisy!

Składniki na porcję dla czterech osób

Składniki marynaty:
- pęczek kolendry

- pęczek tymianku

- 2 ząbki czosnku

- limonka

- 2 papryczki habanero

- gałka muszkatałowa

- cynamon

- cukier trzcinowy

- sos sojowy

- sól i pieprz

Dodatkowo:

- Cały kurczak,

- Whisky Ballantine's

- puszka coca-coli

Smacznego!




Dodał(a): CKM Sobota 14.09.2013

Komentarze

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
mysterius (2013-09-15 08:45:39)
Kurczak z whisky w puszcze z colą. Tego jeszcze nie było :P Zgłoś naruszenie
Komentarze (1)