Och, Janda!

Krystyna Janda, nie dość, że wspaniała aktorka, jako pierwsza zdecydowała się na założenie własnego, prywatnego teatru. Stworzyła Teatr Polonia i Och-Teatr. Pisuje felietony do gazet i bierze udział w reklamach. Uhonorowana wieloma nagrodami.

Krystyna Janda

Filmografia Krystyny Jandy

Człowiek z marmuru (1976) – reż. Andrzej Wajda

Pani Bovary to ja (1977) – reż. Zbigniew Kamiński, Wojciech Strzemżalski
Na srebrnym globie (1977) – reż. Andrzej Żuławski
Granica (1977) – reż. Jan Rybkowski
Bez znieczulenia (1978) – reż. Andrzej Wajda
Dyrygent (1979) – reż. Andrzej Wajda
Golem (1979) – reż. Piotr Szulkin
W biały dzień (1980) – reż. Edward Żebrowski
Zielony ptak (1980) – reż. István Szabó
Człowiek z żelaza (1981) – reż. Andrzej Wajda
Mefisto (1981) – reż. István Szabó
Wojna światów - Następne stulecie (1981) – reż. Piotr Szulkin
Avant la bataille (1982) – reż. Janusz Kijowski
Ce fut un bel été (1982) – reż. Jean Chapot
Espion, lève - toi (1982) – reż. Yves Boisset
Przesłuchanie (1982) – reż. Ryszard Bugajski
Bella Donna (1983) – reż. Peter Keglevic
Stan wewnętrzny (1983) - reż. Krzysztof Tchórzewski
To tylko Rock (1984) - reż. Paweł Karpiński
Kochankowie mojej mamy (1985) – reż. Radosław Piwowarski
Laputa (1986) – reż. Helma Sanders - Brahms
W zawieszeniu (1987) – reż. Waldemar Krzystek
Krótki film o zabijaniu (1988) – reż. Krzysztof Kieślowski
Dekalog II (1988) – reż. Krzysztof Kieślowski
Dekalog V (1988) – reż. Krzysztof Kieślowski
Stan posiadania (1989) – reż. Krzysztof Zanussi
Kuchnia polska (1991) – reż. Jacek Bromski
Zwolnieni z życia (1992) – reż. Waldemar Krzystek
Pestka (1995) – reż. Krystyna Janda
Tato (1995) – reż. Maciej Ślesicki
Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową (2000) – reż. Krzysztof Zanussi
Żółty szalik (2000) – reż. Janusz Morgenstern
Weiser (2000) - reż. Wojciech Marczewski
Przedwiośnie (2001) - reż. Filip Bajon
Superprodukcja (2002) - reż. Juliusz Machulski
Parę osób, mały czas (2005) - reż. Andrzej Barański
Wróżby kumaka (2005) - reż. Robert Gliński
Ryś (2007) – reż. Stanisław Tym
Tatarak (2009) – reż. Andrzej Wajda
Rewers (2009) – reż. Borys Lankosz
Sponsoring (2011) reż. Małgorzata Szumowska

Krystyna Janda i Seriale

Modrzejewska (1989) – reż. Jan Łomnicki
Kuchnia polska (1991) – reż. Jacek Bromski
Przedwiośnie (2001) – reż. Filip Bajon
Męskie-żeńskie (2003-2004) - reż. Krystyna Janda
Niania odc.63 (2007)


Dodał(a): Marta śliwińska Sobota 19.02.2011

Komentarze

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Komentarze (0)