Jeśli nie golonka, to co?

Urządzasz dziką imprezę i chcesz zaserwować gościom coś innego niż słone paluszki, pizzę lub panierowane drobiowe skrzydełka? Chyba mamy dla ciebie propozycję!
kuchnia

Podawanie gościom nudnych ogranych potraw może skończyć się nie tylko kulinarną katastrofą, ale i towarzyskim blamażem. Dlatego, jeżeli chcesz być trendy i jednocześnie zaskoczyć swoich bliskich pomysłowością, na najbliższej imprezie zamiast pizzy, golonki czy innych popularnych dań, najlepiej zainwestuj w mięsa egzotyczne. Większość z nich jest do kupienia bez specjalnych problemów!

PIERŚ STRUSIA
strusie.jpg

Jak wygląda i smakuje? Mięso jest intensywnie czerwone, nawet bardziej niż wołowina. W smaku podobne do kurczaka.
Skład: Zawiera dużo fosforu, żelaza, miedzi i manganu, natomiast mało sodu, który podnosi ciśnienie krwi.
Najlepiej podawać...Smażone lub grillowane.
Gdzie można kupić? Pierwsze strusie pojawiły się w Polsce w 2000 roku i dziś ich mięso kupisz w każdym większym  supermarkecie. Wartość kal.: 155 kcal/100 g Cena: ok. 100 zł/kg

POLĘDWICA Z ANTYLOPY
antylopy.jpg

Jak wygląda i smakuje? Chude, słodkie i delikatne mięso o silnym specyficznym aromacie.
Skład: Doskonałe źródło żelaza oraz witaminy B2, która działa pozytywnie na układ nerwowy (zwana jest „witaminą dobrego nastroju”).
Najlepiej podawać...Pieczone, smażone lub duszone. Koniecznie wcześniej należy je zamarynować.
Gdzie można kupić? Głęboko mrożone wysyła na cały świat sklep exoticmeatmarket.com. Wartość kal.: 114 kcal/100 g Cena: ok. 250 zł/kg

FILET Z REKINA
rekin.jpg

Jak wygląda i smakuje? Mięso z rekina jest białe, lekko kremowe, bardzo soczyste i zwarte. Tusza niektórych gatunków ma kwaśny amoniakowy posmak.
Skład: Bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, które m.in. zmniejszają ryzyko zawału serca.
Najlepiej podawać... Duszone lub smażone. Unikaj grillowania, gdyż zrobi się gumowate.
Gdzie można kupić? W działach rybnych marketów, po uprzednim zamówieniu. Wartość kal.: 110 kcal/100 g Cena: ok. 130/kg

STEK Z KROKODYLA
krokodyl.jpg

Jak wygląda i smakuje? Jasnoszare lub jasnoróżowe. Sprawia wrażenie tłustego, jednak jest bardzo łagodne w smaku i łatwo przechodzi aromatem przypraw.
Skład: Dużo żelaza, natomiast bardzo mało tłuszczu, co czyni to mięso idealnym dla osób mających np. kłopoty z cholesterolem.
Najlepiej podawać... Grillowane, smażone lub suszone.
Gdzie można kupić? W sklepie www.elkopol.pl lub czasem w dużych marketach. Wartość kal.: 114 kcal/100 g Cena: ok. 200 zł/kg


Dodał(a): ckm.pl Wtorek 04.09.2012

Komentarze

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
supersix (2012-09-05 10:45:52)
ja zawsze chciałem mieć hodowlę krokodyli, które bym sprzedawał na mięso. Jedynym problemem mógł by być fakt, że to one prędzej zeżarły by mnie niż ja je. Zgłoś naruszenie
Komentarze (1)