Jak zrobić piwo

Domowa produkcja piwa jest prosta. Wszystko, czego potrzebujesz to: 1) 25 litrów wody, 2) 4-6 kg słodu jęczmiennego, 3) 50 gram chmiel, 4) 10 gram drożdży górnej fermentacji.

Jak zrobić piwoSkładniki gotowe? To teraz rób tak:


zacieranie.jpg


1. ŚRUTOWANIE
Zmiel słód śrutownikiem, tak żeby pozostały duże fragmenty łusek. Jeśli nie masz fachowego śrutownika, możesz użyć starego młynka do kawy


zacieranie1.jpg
2. ZACIERANIE
Podgrzej 15 l wody, wsyp słód i mieszając ogrzewaj przez godzinę w temp. ok. 70 st. W podgrzewaniu rób przerwy – im będą dłuższe, tym więcej będzie alkoholu.


filtracja.jpg
3. FILTRACJA
Przelej wodę ze słodem do wiadra z dziurkami, włożonego w drugie wiadro. Całość odstaw na ok. pół godziny. Resztki w wiadrze przepłucz gorącą wodą


chmielenie.jpg
4. CHMIELENIE
Dzięki przepłukiwaniu masz już w sumie ok. 25 l tzw. brzeczki słodkiej. Przelej ją z powrotem do garnka. Zagotuj, daj chmiel i znów gotuj ok. 1 godz


studznie.jpg
5. STUDZENIE
Ugotowaną brzeczkę szybko ostudź do temp. ok. 20–25 stopni. Gdybyś nie miał profesjonalnej chłodnicy, wstaw garnek do wanny z zimną wodą


fermentacja.jpg
6. FERMENTACJA
Zawartość garnka – bez osadów – zlej do sterylnego fermentora. Dodaj drożdże i odstaw wszystko w spokojne miejsce na 2–4 dni, maks. do tygodnia.


przelewanie.jpg
7. PRZELEWANIE
Sfermentowany, sklarowany płyn przelej do sterylnych butelek, do każdej dosypując pół łyżeczki glukozy albo cukru. Butelki zamknij ręczną kapslownicą


prawdziwe_piwo.jpg
8. PRAWDZIWE PIWO!
Leżakowanie i dojrzewanie piwa trwa co najmniej 4 tygodnie. Warto czekać: w końcu nadejdzie dzień, w którym z dumą wypijesz własne domowe piwo


belka.jpg
ŚRUTOWNIK - młynek do mielenia słodu na niezbyt drobne fragmenty
TERMOMETR - musi mieć skalę co najmniej do 100 stopni C
AEROMETR - mierzy zawartość cukru, a przy okazji alkoholu w piwie
KADŹ ZACIERNO-WARZELNA - mimo skomplikowanej nazwy to po prostu wielki gar, w którym zacierasz i warzysz piwo
KADŹ FILTRACYJNA - dwa wiadra włożone jedno w drugie, to w środku jest podziurawione jak sito
FERMENTOR - sterylny pojemnik z kranikiem, w którym uwarzone piwo dochodzi do siebie
KAPSLOWNICA - podręczne urządzenie do zakładania kapsli na gotowe butelki
SKRZYNKA - tutaj trzyma się butelki w piwem!

artykuł pochodzi z magazynu CKM 6/2014


Dodał(a): CKM Wtorek 15.07.2014

Komentarze

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Komentarze (0)