Jak smakuje kanapka robiona pół roku?

Pewien youtuber ze Stanów Zjednoczonych postanowił sprawdzić, jak to jest zrobić kanapkę od zera. W końcu za ponad 5500 zł udało mu się stworzyć kanapkę, w której ani jeden gotowy składnik (wliczając w to m.in. warzywa, mięso, ser, mleko, miód, a nawet zboże, czy sól) nie pochodził ze sklepu. Czy było warto?

kanapka 45.pngAndy George z "How To Make Everything" co tydzień podróżuje po świecie, aby zrozumieć złożone procesy produkcji, samodzielnie robiąc rzeczy, po które w dzisiejszych czasach wystarczy przejść się do sklepu. Zamiast kupować więc żywność, odzież, czy cokolwiek innego, chłopak czerpie surowce prosto ze źródeł i dopiero tworzy z nich produkty. Ostatnio na celownik Andy wziął zwyczajną kanapkę. Choć zrobienie jej z gotowych składników zajęłoby ci jakieś 5 minut, jemu pochłonęło aż... 6 miesięcy życia.

Przygotowanie "śniadania" rozpoczęło się od założenia ogródka, z którego Andy pozyskał wyhodowane z nasion warzywa. To jednak był dopiero początek. Przez pół roku chłopak zdołał wydoić krowę dla mleka i przerobić je na ser żółty, zebrać i przetworzyć zboże potrzebne na chleb, ubić kuraka na jakiś drób, a nawet udać się nad ocean po wodę, z której samodzielnie pozyskał sól. Do tego dochodzi jeszcze zbieranie miodu z pasieki, przerabianie ogórków na pikle i inne tym podobne wynalazki. Wszystko zaowocowało banalną kanapką, której koszt produkcji zamknął się w bagatela... 5650 zł.

Na pewno zastanawiacie się jeszcze, jak smakowała ta super ekologiczna kanapka. Autor eksperymentu podsumował to krótko:

"Nie była aż taka zła. I to właściwie byłoby na tyle".



Dodał(a): Bartosz Joda, fot. FameFlynet Wtorek 29.09.2015

Komentarze

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Komentarze (0)