Piwko, kobieta i stek

Nasz przewodnik nauczy cię pić, smażyć i flirtować jak mężczyzna!

grill

WIELKA KSIĘGA OGNIA
Życie mężczyzny, to ciągła walka o buzujący ogień i jakąś padlinę, którą można szybko na ruszt rzucić. Oto przykazania grillowe CKM!

■ Wykaż się harcerską przebiegłością i podpal brykiet bez rozpałki. Nie używaj do tego gazet ani lakierowanego drewna; przy ich spalaniu powstają trujące wyziewy.
■ Używaj tylko brykietu lub drewna z drzew liściastych. Drewno iglaste, paląc się, wydziela niebezpieczne substancje.
■ Brudny ruszt może zepsuć smak pieczonych przez ciebie kiełbasek czy karkówki. Wyczyść go przed każdym grillowaniem.
■ Rozpałkę dodajesz tylko na początku grillowania. Nie wolno jej dokładać, gdy jedzenie jest już na ruszcie. Jeśli musisz to zrobić, zdejmij wcześniej mięso.
■ Bądź cierpliwy. Nigdy nie wkładaj potraw na niedostatecznie rozgrzany ruszt. Jak najprościej sprawdzić jego temperaturę? Jeżeli umieścisz dłoń na wysokości pieczenia i nie możesz z gorąca wytrzymać dłużej niż 3–5 sekund– grill jest średnio rozgrzany. Jeśli zaledwie 2 sekundy, grill jest już mocno rozgrzany.
■  Nigdy nie grilluj produktów zamrożonych. Powinny mieć idealnie temperaturę pokojową.
■ Aby zachować soczystość grillowanych warzyw, posól je dopiero po upieczeniu. Nigdy przed przyrządzeniem nie zdemuj z nich też skórki. Wyjątkiem jest cebula.
■ Kiełbasę przeznaczoną na grill nacinasz. Jeśli idzie o kiełbasę surową, wystarczy przekłuć ją w kilku miejscach.
■ Tłuszcz ociekający bezpośrednio na rozgrzany brykiet może wytwarzać szkodliwe związki chemiczne. Dlatego, grillując tłuste mięsa, użyj aluminiowej tacki z ociekaczem.
■  Mięso powinieneś zamarynować przynajmniej 24 godziny przed grillowaniem i trzymać je w lodówce. Zależy ci na wyjątkowo chrupkiej skórce? Marynuj je przez dwie doby.
■  Małe ryby grilluj w całości. Średnie w postaci filetów. Duże pokrój w dzwonka. Te z kruchym mięsem najlepiej piecz w folii aluminiowej.
■  Przed pieczeniem nasmaruj mięso tłuszczem. Wybierz oliwę z oliwek, olej rzepakowy bądź arachidowy. Są bardziej odporne na wysokie temperatury niż np. olej słonecznikowy.

■ Mięsa nigdy nie odwracaj za pomocą  widelca – przez nakłucia ucieknie sok. Używaj łopatki lub szczypiec.
■ Mięso owijaj szczelnie folią aluminiową, pod koniec pieczenia możesz ją lekko odwinąć. Ryb nie zawijaj zbyt szczelnie, gdyż ich mięso pęcznieje podczas grillowania.
■ Wołowina to mięso, które grilluje się najszybciej – na mocno rozrzanym ruszcie trwa to ok. 10–15 minut.
■  Stek na gorącym grillu pieczesz ok. 10–25 minut.
■ Hamburger powinien spędzić na gorącym grillu ok. 8–15 minut.
■ Wieprzowinę i cielęcinę piecz na średnio rozgrzanym grillu przez mniej więcej pół godziny.
■ Filety drobiowe winny spędzić na średnio gorącym grillu ok. 10 minut.
■ Pamiętaj, że mięso pieczone zbyt długo jest nie tylko mniej smaczne i twardsze, lecz także zdecydowanie bardziej niezdrowe, ciężkostrawne oraz pozbawione większości wartości odżywczych.
■ Chcesz dodać potrawom aromatu? Wrzuć na brykiet lub na ruszt ulubione zioła, liście czarnej porzeczki lub liście herbaty.
■ Obawiasz się wolnych rodników pochodzących z pieczonego mięsa? Zabezpieczy cię przed ich zgubnym działaniem jedzenie „zieleniny”. Podczas grillowania jedz więc dużo sałatek i surówek.
■  Na koniec najważniejsze – nic tak nie nadaje mięsom z grilla wspaniałego aromatu i soczystości, jak polewanie ich piwem i towarzystwo pięknej cycatej i nie-skomplikowanej dziewczyny obok.  A jesz-cze lepiej kilku pięknych, cycatych i nieskomplikowanych pań.czyn...


GRILLOWA GADŻETOLOGIA STOSOWANA
Kilka drobiazgów sprawi, że pieczenie będzie bardziej profesjonalne, a konsumpcja przyjemniejsza

Rękawice Glove Corp. Fireman VIII
Kevlarowy wszystkoodporny model. Jest używany w akcji przez najtwardszych strażaków ze Stanów Zjednoczonych, a więc takie rękawice przetrwają również twoje grillowanie.
Fartuszek BBQ King
Stylowe wdzianko dla prawdziwych facetów, którzy na grillowaniu zjedli zęby, a zarazem mają poczucie humoru.
Zapalniczka GrillPro Turbo Lighter
Profesjonalny model stworzony specjalnie do bezpiecznego i skutecznego rozpalania grilla.
Termometr grillowy
Dzięki takiemu zaawansowanemu technicznie ustrojstwu ocenisz stopień wysmażenia potraw z iście zegarmistrzowską precyzją.
Heineken Draught Keg

Mokry sen każdego pełnoletniego piknikowca: 5–litrowy keg z uchwytem do przenoszenia i dystrybutorem, podający piwo pod ciśnieniem.





Dodał(a): ckm Piątek 23.09.2011

Komentarze

Wszystkie komentarze (4)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
dr Jones (2011-11-13 15:43:18)
Nie zły poradnik , ale po kilkunastu browarach to ważne chyba tylko tyle ,żeby żarcia nie spalic , lubię dobrze wypieczone Zgłoś naruszenie
heniek190 (2011-10-31 09:37:12)
A nawet już dobiegł... Zgłoś naruszenie
CERBER (2011-10-17 16:37:54)
jak stek to tylko krwisty Zgłoś naruszenie
j0k3r (2011-10-02 11:24:15)
generalnie t osezon grilowania pomalu dobiega konca ;p Zgłoś naruszenie
Komentarze (4)