Muza

Grażyna Szapołowska zagrała w wielu filmach i spektaklach. Jest muzą poslkich projektantów mody.

Grażyna Szapołowska

Wybrana Filmografia Grażyny Szapołowskiej

Telefon (1974) jako studentka Wrońska

Czterdziestolatek (1974-1977) jako inżynier Nowowiejska
Lalka (1977) jako kobieta na koncercie Molinariego (gościnnie)
Parada oszustów (1977) jako Gizena Vickenholle
Zapach ziemi (1978) jako Jagoda
Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy (1979-1981)
Grzeszny żywot Franciszka Buły (1980) dwie role: jako matka Kariny i dorosła Karina
07 zgłoś się (1981) jako prostytutka Lidia Dorecka w odc. 14
Wielka majówka (1981) jako panienka
Inne spojrzenie (1982) jako Lívia Horváth
Wielki Szu (1982) jako żona Wielkiego Szu
Lata dwudzieste... lata trzydzieste... (1983) jako Liza
Płatki, kwiaty, wieńce ( 1984) jako Annette Nevermore
Bez końca (1984) jako Urszula Zyro
Przyspieszenie (1984) jako aktorka Grażyna/Script girl
Z wizytą u Van Gogha ( 1985) jako Marie Grafenstein
Medium (1985) jako nauczycielka Luiza Skubiejska
Nadzór (1985) jako Wychowawczyni Kinga Peltz
Magnat (1986) jako Marisca
Komediantka (1986) jako Nicoletta
Biała wizytówka (1986) jako Marisca
Komediantka (1987) jako aktorka "Nicoleta" Śmiłowska
Pierwsze spotakanie – ostatnie spotkanie ( 1987) jako piosenkarka kabaretowa
Tabu (1987) jako matka
Krótki film o miłości (1988) jako Magda
Pomiędzy wilki (1988)
Hanussen (1988) jako Valery de la Meer
Opowieść o "Dziadach" Adama Mickiewicza. Lawa (1989) jako Anioł
Seszele (1990) jako pani Grażyna
Żegnaj, cudzoziemko (Lebewohl, Fremde, 1991) jako Karin
Piękna nieznajoma (Prekrasnaya neznakomka, 1992) jako nieznajoma
Plac Hiszpański (Piazza di Spagna, 1993) jako Armida de Tolle
Kroniki domowe (1997) jako matka
Brat naszego Boga (1997) jako Helena Modrzejewska
Pan Tadeusz (1999) jako Telimena
Lokatorzy (1999-2005) jako Marta Wójcicka (2003)
Siedlisko (1999) jako aktorka
Ostatnie kwadry (2000) jako matka
Ewa paliła Camele (2005) jako Ewa Braun
Karol. Człowiek, który został papieżem (2005) jako Brigitte Frank
Kochaj mnie, kochaj! (2006) jako Danuta
Tylko mnie kochaj (2006) jako matka Julii
Ryś (2007) jako sprzątaczka
Nie kłam, kochanie (2008) jako matka Marcina
Zamiana (2009) jako Mama Luśki
Różyczka (2010) jako Roma
Trick (2010) jako Markiewiczowa
Bitwa Warszawska 1920 (2011) jako Korwin-Piotrowska
Pokaż kotku, co masz w środku (2011)
Układ Warszawski (serial telewizyjny) 2011 jako Róża Jackowska. narzeczona Antoniego Rylskiego "Łapy" granego przez Jan Englert
Rezydencja (serial telewizyjny) 2011 jako Urszula Podhorecka


Dodał(a): Marta śliwińska Sobota 19.02.2011

Komentarze

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Komentarze (0)