Garkuchnia: Currywurst

Niemiecki przepis, polskie składniki, nieziemski smak, czyli... currywurst!
Curry
Nie stać cię na dobry niemiecki samochód? To spróbuj chociaż popularnego niemieckiego
fast-fooda! Kupisz go w budkach na rogu każdej berlińskiej ulicy, w Polsce jest niedostępny. Ale nie martw się, pomożemy ci zrobić w kuchni własny currywurst w niespełna pół godziny. Potrzebujesz do tego kilku składników, które na pewno znajdziesz w swojej lodówce. Zatem do dzieła!

Składniki to:
- kiełbasa
- ziemniaki
- sproszkowana przyprawa curry
- cebula
- musztarda, keczup, sos tabasco albo ostra papryka w proszku.

Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania kiełbasy. Ponacinaj ją z obu stron w równych odstępach. Dzięki temu usmaży się równomiernie.
2. Ziemniaki potnij na czipsy krajarką do żółtego sera. Przed pieczeniem włóż je do miski z wodą. Dzięki temu będą chrupkie.
3. Czipsy wstaw na pół godziny do rozgrzanego piekarnika (220˚C), w tym czasie usmaż kiełbasę z posiekaną cebulą.
4. Sos curry zrobisz z keczupu, musztardy, sproszkowanej przyprawy curry i sosu tabasco. Wrzuć wszystko do miski i wymieszaj.
5. Nadmiar tłuszczu z czipsów usuń ręcznikiem papierowym. Danie ułóż i serwuj na dużym talerzu z konserwowymi ogórkami.

Dodał(a): P.M. Wtorek 27.09.2011

Komentarze

Wszystkie komentarze (7)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
MirekRonin (2011-11-24 00:28:00)
Jones to sos tylko dla prawdziwych twardzieli :D. Zgłoś naruszenie
dr Jones (2011-11-12 19:24:11)
Ten sos troche ekstrymalny dla żoładka Zgłoś naruszenie
MirekRonin (2011-11-11 02:43:38)
Trzeba zapamiętać przepis i zrobić :). Zgłoś naruszenie
heniek190 (2011-10-29 23:19:05)
Można spróbować. Zgłoś naruszenie
T_W_I_N_1 (2011-10-02 21:08:04)
poprostu, normalny grill każdego lata :) Zgłoś naruszenie
j0k3r (2011-10-02 12:55:41)
a ja jeszcze nigdy tego nie próbowałem ;p Zgłoś naruszenie
Olowek84 (2011-09-28 07:59:49)
ale nowosc... jadlem ten sam sos z kielbaska i frytkami zamiast chips'ow Zgłoś naruszenie
Komentarze (7)