"Antybohater"

Steve McQueen - amerykański aktor filmowy. Nominowany do Oscara. Nosił przydomek "The King of Cool", który uzyskał od roli w "Wielkiej Ucieczce". Należał do najbardziej "kasowych" gwiazd przełomu lat 60. i 70.

Steve McQueen

Filmografia Steve’a McQueen’a

Łowca (1980) jako Papa Thorson
Tom Horn (1980) jako Tom Horn
Wróg ludu (1978) jako dr Thomas Stockmann
Płonący wieżowiec (1974) jako Michael O'Hallorhan
Papillon (1973; znany także pod tytułem Motylek) jako Henri "Papillon" Charriere
Ucieczka gangstera (1972) jako Carter "Doc" McCoy
Junior Bonner (1972) jako Junior "JR" Bonner
Le Mans (1971) jako Michael Delaney
Koniokrady (1969) jako Boon Hogganbeck
Bullitt (1968) jako Frank Bullitt
Sprawa Thomasa Crowna (1968; znany także pod tytułem Afera Thomasa Crowna) jako Thomas Crown
Nevada Smith (1966) jako Nevada Smith/Max Sand
Ziarnka piasku (1966) jako Jake Holman
Cincinnati Kid (1965) jako Eric "Kid" Stoner
Dziecino, deszcz musi padać (1965; znany także pod tytułem Nie powstrzymasz deszczu) jako Henry Thomas
Wielka ucieczka (1963) jako kpt. Virgil Hilts "Cooler King"
Żołnierz w deszczu (1963) jako sierżant Eustis Clay
Romans z nieznajomym (1963) jako Rocky Papasano
Piekło jest dla bohaterów (1962; znany także pod tytułem Bohaterowie z piekła rodem) jako szeregowy John Reese
Wojenny kochanek (1962) jako kpt. Buzz Rickson
Miłosna ruletka (1961) jako porucznik Fergie Howard
Siedmiu wspaniałych (1960) jako Vin
Tak niewielu (1959) jako Bill Ringa
Wielki napad na bank w St. Louis (1959) jako George Fowler
Never Love a Stranger (1958) jako Martin Cabell
Blob, zabójca z kosmosu (1958; znany także pod tytułami: Blob, Maź) jako Steve Andrews
Między linami ringu (1956) jako Fidel


Dodał(a): Marta śliwińska Piątek 19.08.2011

Komentarze

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
dr Jones (2011-11-20 13:19:49)
Dobry aktor , miał mkilka znaczacych ról Zgłoś naruszenie
Komentarze (1)