Gwiazda z Chicago

Harrison Ford dorastał w Chicago. Najpierw grywał niewielkie role o wielkich reżyserów, takich jak Antonini, czy Coppola. Największą sławę przyniosły Harrison’owi Ford’owi "Gwiezdne Wojny". Jego kariera nabrała tempa również dzięki roli w filmie "Indiana Jones".

Harrison Ford

Filmografia Harrisona Forda:

Spryciarz Ed – 1966
Czas zabijania – 1967
Nie ma to jak we dwoje – 1967
Journey to Shiloh – 1968
Zabriskie Point – 1970
Uciekający punkt – 1970
Intruders – 1970
Amerykańskie graffiti – 1973
Rozmowa – 1974
Judgment: The Court Martial of Lieutenant William Calley – 1975
Dynastia – 1976
Gwiezdne wojny: część IV - Nowa nadzieja – 1977
Heroes – 1977
Opętani  – 1977
Komandosi z Nawarony – 1978
The Star Wars Holiday Special – 1978
Czas Apokalipsy – 1979
Frisco Kid – 1979
 Hanover Street – 1979
Więcej amerykańskiego graffiti  – 1979
Gwiezdne wojny: część V - Imperium kontratakuje  – 1980
Indiana Jones: Poszukiwacze zaginionej arki  – 1981
Łowca androidów (Blade Runner) – 1982
Gwiezdne wojny: część VI - Powrót Jedi  – 1983
Indiana Jones i Świątynia Zagłady  – 1984
Świadek  – 1985
Wybrzeże Moskitów – 1986
Pracująca dziewczyna  – 1988
Frantic – 1988
Indiana Jones i ostatnia krucjata – 1989
Uznany za niewinnego – 1990
Odnaleźć siebie – 1991
Czas patriotów – 1992
Envers du décor: Portrait de Pierre Guffroy – 1992
Ścigany – 1993
Jimmy Hollywood – 1994
Stan zagrożenia – 1994
Sabrina – 1995
Zdrada – 1997
Air Force One – 1997
Sześć dni, siedem nocy – 1998
Zagubione serca – 1999
Młody Indiana Jones: Tajemnica bluesa – 1999
Co kryje prawda – 2000
K19 – 2002
Wydział zabójstw, Hollywood – 2003
Water to Wine – 2004
Firewall – 2006
Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki – 2008
Crossing over – 2009
Dzień dobry TV – 2010
Extraordinary Measures- 2010
Kowboje i Obcy – 2011




Dodał(a): Marta śliwińska Sobota 19.02.2011

Komentarze

Wszystkie komentarze (3)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
dr Jones (2011-11-21 12:53:05)
Indiana Jones, Han Solo Zgłoś naruszenie
CERBER (2011-10-19 10:28:04)
specyficzny gościu Zgłoś naruszenie
T_W_I_N_1 (2011-09-02 21:11:58)
dlaczego ci starzy aktorzy naprawdę umieja grać w filmach, że nieraz chce się je jeszcze nieraz oglądnąć Zgłoś naruszenie
Komentarze (3)