Laureat Oscara

Christian Bale urodzony w Walii. Syn biznesmena/pilota i tancerki cyrkowej. Występował w reklamach, w teatrze, a potem na szklanym ekranie. W 2010 roku został laureatem Oscara za drugoplanową rolę w filmie Fighter.

Christian Bale

Filmografia Christiana Bale'a:

2012: The Dark Knight Rises jako Bruce Wayne / Batman
2010: Fighter jako Dicky Eklund
2009: Terminator: Ocalenie jako John Connor
2009: Wrogowie publiczni jako Melvin Purvis
2008: Mroczny rycerz jako Bruce Wayne / Batman
2007: 3:10 do Yumy jako Dan Evans
2007: I'm Not There jako Jack / Pastor John / Bob Dylan
2006: Operacja Świt jako Dieter Dengler
2006: Prestiż jako Alfred
2006: Harsh Times jako Jim Davis
2005: Batman: Początek jako Bruce Wayne / Batman
2005: Podróż do Nowej Ziemi jako John Rolf
2004: Mechanik jako Trevor Reznik
2004: Ruchomy zamek Hauru jako Hauru (głos)
2002: Na wzgórzach Hollywood jako Sam
2002: Władcy ognia jako Quinn Abercromby
2002: Equilibrium jako Kleryk John Preston
2001: Kapitan Corelli jako Mandras
2000: Shaft jako Walter Wade
2000: American Psycho jako Patrick Bateman
1999: Sen nocy letniej jako Demetrius
1999: Maria, matka Jezusa (film jako Jezus z Nazaretu
1998: Idol jako Arthur Stuart
1998: Wszystkie małe zwierzątka jako Bobby Platt
1996: Metroland jako Chris
1996: Tajny agent jako Stevie
1996: Portret damy jako Edward Rosier
1995: Pocahontas jako Thomas (głos)
1994: Książę Jutlandii jako książę Amled
1994: Małe kobietki jako Laurie
1993: Swing Kids jako Thomas Berger
1992: Newsies jako Jack Kelly/Francis Sullivan
1991: A Murder of Quality jako Tim Perkins
1990: Wyspa skarbów jako Jim Hawkins
1989: Henryk V jako Falstaff's Boy
1987: Mio mój Mio jako Jum-Jum
1987: Heart of the Country jako Ben Harris
1987: Imperium Słońca jako Jim
1986: Anastazja: Tajemnica Anny jako Alexei


Dodał(a): Marta śliwińska Sobota 19.02.2011

Komentarze

Wszystkie komentarze (3)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
dr Jones (2011-11-20 17:58:34)
Całkiem dobry aktor Zgłoś naruszenie
CERBER (2011-10-17 22:04:06)
w mechaniku to przeszedł samego siebie Zgłoś naruszenie
T_W_I_N_1 (2011-09-02 21:41:02)
pamiętam tego gościa tylko ze Shafta Zgłoś naruszenie
Komentarze (3)