Wiesz, co jesz?

Lubisz czasami przegryźć smażonego kurczaka? Sprawdź, co kryje się pod chrupiącą panierką
Fastfood
Jeżeli nie obchodzi cię, jaka część tablicy Mendelejewa znajduje się w twoim ulubionym zestawie lunchowym, nie czytaj tego tekstu, tylko od razu przejdź do najbliższego fastfooda. Jeśli jednak bez względu na konsekwencje chcesz poznać prawdę o składnikach, dzięki którym twoje kubki smakowe przeżywają ekstazę, usiądź wygodnie w fotelu i przygotuj się na szok.

KWAS NIKOTYNOWY
Naturalny składnik kurczaków. W większych ilościach bywa toksyczny. Przedawkowanie objawia się swędzeniem, niestrawnością i bólami głowy.  

RYBOFLAWINA
Naturalny barwnik, obecny także w drobiu. Dzienne zapotrzebowanie człowieka wynosi do 0,5 mg/kg masy ciała. W większych ilościach powoduje nudności i wymioty.  

KRZEMIAN WAPNIA
Dłuższe wdychanie pyłów tego związku może powodować pylicę płuc. W niektórych restauracjach stosuje się go, by zapobiec sklejaniu się kawałków kurczaka.

GLUTAMINIAN SODU (MSG)
Nadaje kurczakom smak zwany umami. Swego czasu podejrzewano, że może powodować nadwagę, osłabienie, astmę, a nawet.... palpitacje serca.

TŁUSZCZE TRANS
Powstają podczas smażenia. Z raportu EFSA wynika, że zatykają tętnice, podwyższając ryzyko chorób serca oraz  mogą uszkadzać korę mózgową.  

GUMA ARABSKA
Alergogenna ciecz uzyskiwana z akacji. W niektórych restauracjach pokrywa się nią kawałki kurczaków, aby lepiej przylegała do nich chrupiąca panierka.


Dodał(a): T.W. Czwartek 01.09.2011

Komentarze

Wszystkie komentarze (8)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
wiktorek06 (2012-01-10 22:58:45)
począwszy od E520 wzwyż czyli samo zdrowie Zgłoś naruszenie
dr Jones (2011-11-06 19:59:21)
Już od dłuższego czasu nie jem w fast foodach Zgłoś naruszenie
ManiPadme (2011-10-24 23:15:09)
ojej, ojej, ojej, od czasu do czasu można trochę przyjemności:) Zgłoś naruszenie
toffiur (2011-10-24 22:19:46)
mmmmmmmmmmm pychota !!!! Zgłoś naruszenie
heniek190 (2011-10-24 18:38:52)
Jak można sobie czegoś takiego odmówić..... Zgłoś naruszenie
M4rcin (2011-10-24 16:41:11)
Dopóki mi smakuje to się tym nie przejmuje, poza tym codziennie tego nie jem więc zagrożenie także jest dużo mniejsze Zgłoś naruszenie
T_W_I_N_1 (2011-09-02 15:24:15)
prawda, jesteśmy facetami, kalorie liczą w większości kobiety. a gumę arabską stosuję do czego innego Zgłoś naruszenie
supersix (2011-09-01 22:16:58)
eeeejjjj... gdzie cenzura? kto zezwala na krytykowanie nuggetsów, burgerów itp itp?
Czekam, aż zaczniecie wyliczać kalorie w piwie... jesteśmy facetami, a nie maślanymi pipkami dbającymi o cerę i liczącymi kilogramy. nie umrę na raka tylko we wraku mojego samochodu! Zgłoś naruszenie
Komentarze (8)