Kanapka z Dżemem

Wiedzieliście, że skład zespołu Dżem zmieniał się tak wiele razy? Mimo wszystko, tworzyli, tworzą i będą tworzyć fantastyczną muzykę.

Dżem

Muzycy występujący z zespołem
Leszek Winder – gitara (gościnnie)
Rafał Rękosiewicz – instrumenty klawiszowe, organy Hammonda (gościnnie)
Mirosław Dubaj - instrumenty klawiszowe (gościnnie)
Jorgos Skolias – śpiew (gościnnie w 1985)
Aleksander Korecki – saksofon (gościnnie w 1987)
Krzysztof Przybyłowicz – perkusja (1987)
Martyna Jakubowicz – śpiew (gościnnie w 1988)
Andrzej Urny – gitara (1981)
Krzysztof „pARTyzanT” Toczko – akordeon, harmonijka ustna, gitara akustyczna, instrumenty perkusyjne (1991-1994)
Aleksander Wojtasiak – perkusja (1973 – ok. 1974)
Wojcech „Kafar” Grabiński – perkusja (1974)
Józef Adamiec – bas (1979)
Janusz Frychel – bas (gościnnie w zastępstwie w 2008)
Sebastian Riedel – gitara, śpiew, harmonijka ustna (gościnnie 1995, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010)
Antymos Apostolis – gitara, instrumenty perkusyjne (gościnnie)
Tadeusz Nalepa – gitara, śpiew (1987-1988, 1995)
Sławomir Wierzcholski – śpiew, harmonijka ustna (1993)
Dariusz Cała – harmonijka ustna (gościnnie w 1988)
Józef Skrzek – harmonijka ustna, moog, GEM (gościnnie w 2006, 2007)
Jan „Kyks” Skrzek – harmonijka ustna, fortepian (gościnnie)
Ryszard „Skiba” Skibiński – harmonijka ustna
Jarosław Tioskow – gitara-slide (gościnnie 1985)
Dawid Kozłowski - śpiew, harmonijka ustna (gościnnie w 2010)

Dyskografia
Albumy studyjne
Cegła (1985)
Zemsta nietoperzy (1987)
Numero Uno (1988 jako Tadeusz Nalepa + Dżem)
Najemnik (1989)
The Band Plays On... (1989, instrumentalna)
Dżem Session 1 (1990, MC)
Detox (1991)
Ciśnienie (1993 jako Sławek Wierzcholski + Dżem)
Autsajder (1993)
Akustycznie (1994)
Akustycznie – suplement (1994)
Kilka zdartych płyt (1995)
Pod wiatr (1997)
Być albo mieć (2000)
2004 (2004)
Muza (2010)

Albumy koncertowe
Dzień, w którym pękło niebo (1985, koncertowa)
Absolutely Live (1986, koncertowa)
Lunatycy – czyli tzw. przeboje całkiem Live (1988, koncertowa)
Wehikuł czasu – Spodek '92 (1993, koncertowa 2×CD)
List do R. na 12 głosów (1995, koncertowa 3×CD)
Dżem w Operze cz. 1 i 2 (1998 (1), 1999 (2), koncertowa 2×CD)
Pamięci Pawła Bergera (2007, koncertowa 2xCD)
Rawa Blues 1987 (2007, Płyta Tadeusza Nalepy, 2 utwory z Dżemem z koncertu List do R. z 1995 r.)
Przystanek Woodstock (2009, koncertowa 2×CD, Przystanek Woodstock 2003 r. i 2004 r.)
30 urodziny (2010, koncertowa 4×CD oraz 3×DVD, pełen zapis jubileuszowego koncertu z Katowic)


Dodał(a): Marta śliwińska Sobota 19.02.2011

Komentarze

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Komentarze (0)