Kaszubianka

Danuta Stenka to aktorka pochodząca z Kaszub. Zagrała w wielu polskich i zagranicznych produkcjach. Do dziś możemy ją zobaczyć na deskach Teatru Narodowego.

Danuta Stenka

Danuta Stenka - Filmografia

Aktorka
1988 Crimen jako Zocha, siostra Rosińskich
1990 Rozmowy o miłości
1992 Sprawa kobiet jako Matka Agnes
1992 Mama – nic jako Mama
1993 Matka Jakuba jako Matka Jakuba
1995 Maszyna zmian jako mama Tosi
1995 Łagodna jako łukiera
1995 Prowokator jako Marta Moraczewska
1995 Gnoje
1996 Odwiedź mnie we śnie jako Alicja
1996 Nocne graffiti jako Joanna
1997 Księga Raju jako Ewa
1997 Boża podszewka jako Jurewiczowa, matka Marysi
1997 Łóżko Wierszynina jako Olga Knipper
1997 Szczęśliwego Nowego Jorku jako Żona profesora
1997 Cudze szczęście jako Anna Kowalska
1998 Ekstradycja jako Krystyna Małek
1999 Ostatnia misja jako Kałużyńska, prezes funduszu powierniczego
1999 Warszawska Niobe jako Jadwiga Romocka
2000 Człowiek, jakich wielu jako Anna
2000 Cud purymowy jako Jadwiga Kochanowska
2000 Twarze i maski
2001 Wszyscy święci
2001 Quo vadis jako Pomponia Grecyna
2002 O byciu wiernym jako Dagmar
2002 Chopin. Pragnienie miłości jako George Sand
2003 Zaginiona jako Marta Tokarska, matka Uli i Jacka
2004 O czym są moje oczy jako Mama Kaśki
2004 Nigdy w życiu! jako Judyta
2004 Siedem grzechów popcooltury jako Sobolowa
2005 Kochankowie z Marony jako Hornowa
2005 Boża podszewka II jako Jurewiczowa, matka Marysi
2005 Pitbull jako Dzieciobójczyni
2006 Pogoda na piątek jako Grażyna Borowik-Zamecznik
2006 Bezmiar sprawiedliwości jako Kamila Wilczek
2006 Janek jako Mama
2007 Ryś jako Ruda
2007 Odwróceni jako sędzia Krystyna Marecka
2007 Tajemnica twierdzy szyfrów jako Joanna Russt
2007 Katyń jako Róża, żona generała
2008 Lejdis jako "toksyczna" matka Nina
2008 Jeszcze raz jako Anna
2008 Zimno jako Helena
2008 Teczka jako Christine
2008 39 i pół jako Kobieta ze snu
2009 Popiełuszko. Wolność jest w nas
2009 Idealny facet dla mojej dziewczyny jako Teresa i Maria Wodzień
2009 Dzieci Ireny Sendlerowej jako Hannah Rozenfeld
2009 Niania (Odcinek 124)
2009 Czas honoru (II seria) jako Margaret
2010 Ciacho jako Ula
2010 Randka w ciemno jako Cyganka wróżka
2011 Instynkt jako Anna Oster
2011 1920. Wojna i miłość jako Teresa Olszyńska
2011 Daas jako księżna

Polski dubbing
2010: Opowieści z Narnii: Podróż Wędrowca do Świtu – Biała Czarownica
2010: Zaplątani – Gertruda
2009: Dzieci Ireny Sendlerowej – Hannah Rozenfeld
2009: Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków – Królowa/Wiedźma
2009: Góra Czarownic − Doktor Alex Friedman
2008: WALL•E – Komputer pokładowy
2008: Opowieści z Narnii: Książę Kaspian – Jadis, Biała Czarownica
2007: Happy Wkręt – Zła macocha Frida
2006: Karol. Papież, który pozostał człowiekiem − Tobiana Sobótka
2005: Jan Paweł II
2005: Zebra z klasą – Klara
2005: Opowieści z Narnii: Lew, Czarownica i stara szafa – Jadis, Biała Czarownica
2004: Iniemamocni – Mirage, konkubina Syndroma
2003: Nawiedzony dwór – Sara
2002: Śnieżne psy – Barb
2000: Spotkanie z Jezusem


Dodał(a): Marta śliwińska Sobota 19.02.2011

Komentarze

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
CERBER (2011-10-25 20:09:10)
przyjemna aktoreczka Zgłoś naruszenie
Komentarze (1)