Co powoduje kaca?

Zdarzało ci się zastanawiać, dlaczego masz większego kaca niż twoi koledzy? Z tego artykułu dowiesz się, co pogarsza Twój poranek po imprezie

kac.JPG
1. To może być reakcja alergiczna - nie kac
Niektórzy ludzie mogą mylić kaca z reakcją alergiczną na produkty obecne w alkoholu. Składniki, które często ją powodują to: dwutlenek siarki, drożdże i różne dodatki. Często objawy alergiczne widać również po spożyciu czerwonego wina, w przeciwieństwie do białego wina. Niektóre sygnały alergii to pokrzywka, wysypka, zaczerwienienie, zwiększone ciepło skóry, katar i duszności.

2. Palenie zwiększa kaca
Badania przeprowadzono na zawsze chętnych na darmowe picie studentach. Naukowcy zafundowali im popijawę, ale postawili jeden warunek: część z nich musi wypalić w jej czasie dużo papierosów. To właśnie oni mieli większego kaca. Naukowcy twierdzą, że przez palenie tytoniu, pije się więcej alkoholu. Dodatkowo papierosy potęgują działanie alkoholu i spowalniają również jego metabolizm.

3. Niektóre alkohole powodują większego kaca niż inne
Ciemne alkohole, takie jak bourbon lub czerwone wino, zawierają więcej związków traktowanych przez organizm jako trujące - są one ubocznym skutkiem fermentacji. Mogą być one metabolizowane w organizmie do formaldehydu, który jest substancją wysoce toksyczną, pogarszającą uczucie kaca.
W jednym z badań porównano skutki picia wódki i bourbona. Zaobserwowano, że ci, którzy pili bourbona, zgłaszali uczucie gorszego kaca następnego dnia. Polacy zatem nie bez powodu preferują wódkę! 

4. Czynniki genetyczne grają ważną rolę
Niektórzy z nas są bardziej odporni na kaca niż inni. Jednym z powodów tego stanu rzeczy jest genetyka. Pozostałe kwestie to: preferencje co do napoi, ilość wypijanego alkoholu, szybkość picia oraz fakt, czy właśnie spożywamy alkohol. Co ciekawe, duży odsetek Azjatów nie ma wystarczającej siły enzymów, które metabolizują alkohol - przeżywają większego kaca niż osoby rasy kaukaskiej (biali).

5. Jedzenie białka może pomóc
Białka są wymagającym produktem do trawienia przez nasz organizm i w dużym stopniu są rozkładane w żołądku. Ich duża zawartość w pokarmie powoduje, że zostaje on dłużej w żołądku.
Opóźnia to otwarcie odźwiernika, który przepuszcza alkohol do jelita cienkiego. Właśnie w jelicie cienkim większość alkoholu jest wchłaniania do krwi. Jedząc w trakcie picia, powodujemy, że alkohol dłużej się wchłania i wątroba ma więcej czasu na detoksykację organizmu z alkoholu.

6. Masz ciężkie kace? Zrezygnuj z drinków na bazie gazowanych napoi
Gazowane napoje mogą przyczynić się do nasilenia kaca. Dwutlenek węgla, którym są nasycone tego typu napoje, powoduje otwieranie się odźwiernika. Przez to treść żołądka szybciej przechodzi do jelita cienkiego. Stamtąd alkohol łatwo wchłaniany jest do krwi, a wyższa zawartość w niej alkoholu prowadzi to mocniejszego kaca (podobny mechanizm jest w punkcie piątym).

7. Kac to również odwodnienie mózgu
Ból głowy, który przychodzi podczas kaca, spowodowany jest odwodnieniem mózgu. Etanol "wysusza" mózg przez hamowanie wazopresyny - hormonu, który oszczędza wodę w organizmie. Dlatego też w trakcie picia częściej oddajemy mocz. Mózg jest niezwykle wrażliwy na odwodnienie organizmu, kurcząc się, wywołuje ból głowy.

źródło: healthcentral.com



Dodał(a): Bartosz Joda Piątek 18.09.2015

Komentarze

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Komentarze (0)