Biblia piwna

Poznaj tajemnice złocistego napoju, który od wieków towarzyszy kolejnym pokoleniom prawdziwych mężczyzn!

Browary.jpgWbijaj na fejsa - nokautujemy codziennie

W barze, w domu, przy grillu, przed meczem, po wysiłku, przed  snem, po pracy, aby ugasić pragnienie, do obiadu, na lepsze trawienie, samemu, z kumplami – piwo to napój ultrauniwersalny i najbardziej modny na świecie. Dlatego też powinieneś wiedzieć o nim wszystko. Jeżeli jeszcze nie masz pełnej wiedzy, bez obaw. Pomożemy ci uzyskać ultymatywną oraz megapraktyczną wiedzę dotyczącą ulubionego napoju wszystkich mężczyzn na Ziemi!

DLACZEGO PIĆ PIWO
Złocisty napój jest bogaty w witaminy (A, D, E, B6 i B2) i pomaga m.in. przy: zapaleniu nerek, chorobach śledziony , nerwobólach i zaburzeniach przemiany materii. Ponadto chmiel zawiera składniki, które działają przeciwnowotworowo i bakteriobójczo (niektórzy lekarze twierdzą,  że likwidują nawet prątki gruźlicy ludzkiej). Jakby tego było mało, piwo zbliża ludzi i jest modne (twierdzi tak 59 proc. Polaków), pozwala się zrelaksować (53 proc.) i o wiele lepiej od wody gasi pragnienie (84 proc). Podajemy za badaniami instytutu SMG/KRC. Wystarczy powodów?

CZY PIWO TUCZY
– Niespecjalnie – tłumaczy Ewa Laskowska z gabinetu odnowy biologicznej Sunset w Olsztynie. – Małe piwo to średnio ok. 150 kcal, czyli tyle ile puszka słodkiego napoju gazowanego. Dla porównania kieliszek wódki to 112 kcal. „Piwny brzuszek” to raczej wina niekontrolowanego jedzenia przekąsek podczas picia piwa...

RODZAJE PIWA
Nie będziemy zawracać ci głowy, prezentując wszystkie odmiany. Oto te najbardziej popularne.
LAGER –  tak określa się każde piwo dolnej fermentacji.
ALE  – to określenie wszystkich piw fermentacji górnej.
PILZNER – to popularna odmiana Lagera; klasyczny pilzner charakteryzuje się kwiatowym aromatem.
ALTBIER – długo dojrzewające i słabo chmielone piwa dolnej fermentacji.
BOCK –  inaczej koźlak. Mocne piwo dolnej fermentacji.
PORTER – ciemne oraz gorzkie piwa angielskie.

KOLOR PRAWDĘ CI POWIE O PIWIE
- Napój jest przejrzysty, o niezwykle jasnym złotym kolorze? Wyczuwasz smak słodu? Pijesz Golden Ale.
- Złota barwa, bardzo gęsta piana, w smaku orzeźwiające, wytrawne, ze średnią goryczką? rzed tobą Lager.
- W kuflu pieni się klarowny, słomkowy lub lekko bursztynowy płyn o smaku karmelu? To India Pale Ale.
- Płyn ma kolor ciemnej herbaty? W smaku mocna goryczka i alkohol? To wino jęczmienne (barley wine).
- Rubinowy kolor, wyczuwalny alkohol i lekka goryczka? Wszystko wskazuje na to, że w kuflu jest Porter.
- Ciemne, prawie czarne, z długo utrzymującą się jasnobrązową pianą? Lekko kawowe? To musi być Strout.

PIWO Z BUTELKI CZY Z PUSZKI
– Tylko z butelki – przekonuje Krzysztof Kowalski, właściciel baru Ergo z Katowic. – Puszka wykonana jest z materiałów, które zawierają pierwiastki metali. Te wchodzą w reakcję z piwem i, choć nietoksyczne, pozostawiają w napoju pewien specyficzny posmak. Nie jest to szkodliwe dla zdrowia, ale według wielbicieli piwa po prostu niesmaczne.

Z PIANKĄ CZY BEZ
– Bezwzględnie z pianką. Tzw. Piwna czapa (rozpuszczony w piwie dwutlenek węgla i proteiny zawarte w słodzie jęczmiennym) pozwala dłużej utrzymać aromat piwa – mówi Zenon Tomasik, birofil. – A co więcej, chroni chmielowy napój przed bezpośrednim kontaktem z tlenem i zapobiega niszczycielskiemu działaniu powietrza na niektóre składniki piwa.

JAK ROZPOZNAĆ DOBRĄ PIANĘ
Zdaniem barmanów, z którymi rozmawialiśmy podczas tworzenia tego materiału, dobra piana to taka, która z sukcesem przejdzie „test zapałki”. Jak go przeprowadzić? Po nalaniu piwa włóż w pianę zapałkę łepkiem do góry. Dobra piana to taka, która utrzyma zapałkę w pionie i nie pozwoli jej zatonąć przez minimum 20 sekund.

CZY CHŁODZIĆ PIWO
Tak, ale nie każde. Jak podaje Ben McFarland w książce „Najlepsze piwa świata”, im piwo słabsze i lżejsze, tym chłodniejsze powinno być w momencie podania. Jasne piwa najlepiej serwować w temperaturze ok. 8° C, ale już portery „lubią” temperaturę około 12° C.

W CO SIĘ BAWIĆ PRZY PIWIE
CKM jako pismo rozrywkowe popiera wszystkie aktywności, które zamieniają zwykłe picie alkoholu w świetną zabawę towarzyską. Dlatego więc chętnym proponujemy dwie popularne gry przy piwie.
1. Taniec na rurce: Zainteresowani siadają w barze i zamawiają jak największą ilość piwa. Każdy gracz dostaje słomkę, wkłada ją do kufla i na ustalony wcześniej sygnał wszyscy zaczynają pić. Wygrywa ten, który najszybciej wychłepcze browar przez słomkę.
2. Dziurawy dzbanek: Towarzystwo siada dookoła stołu i zamawia dzbanek piwa. Naczynie krąży z rąk do rąk, a każdy pije, ile tylko chce i ile może. Wygrywa ten, kto osuszy naczynie, natomiast największym przegranym jest osoba przed nim. I to właśnie ona ma obowiązek postawić wszystkim kolejny dzbanek piwa!

JAK ODŚWIEŻYĆ ODDECH
Po spożyciu piwa twój „chuch” może być nieco nieświeży. Jak bardzo? Przekonaj się sam: po skończonej biesiadzie piwnej poliż swój nadgarstek, pozwól ślinie wyschnąć, a następnie powąchaj. Śmierdzi? Bez paniki. Z pomocą przychodzą nam higieniści z brytyjskiego Fresh Breath Center (www.freshbreath.co.uk), którzy radzą, by „piwny oddech” zlikwidować, myjąc zęby pastą zawierającą triclosan albo przegryzając kilkoma Freshbites (ciasteczka z euka iptusem dla... psów). My chyba jednak wolimy pastę...


Dodał(a): Józef Warmiński Czwartek 19.07.2012

Komentarze

Wszystkie komentarze (3)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Addrianooo (2012-07-25 16:31:49)
Bardzo interesujące, ale te rodzaje piwa na polskim rynku się nie sprawdzą. U nas piwo jest robione na jedno kopyto i producenci lecą po kosztach... To co pijemy ciężko nazwać piwem. Kiedyś jeszcze Łomża była dobra, ale teraz niczym się nie różni od innych piw. Żywiec w małej butelce nie jest zły i jak dla mnie dobrym piwem jak na to co się dzieje jest Lech. Czeskie piwa... to jest to ! Oczywiście też nie wszystkie. Zgłoś naruszenie
Krad (2012-07-22 23:33:47)
"Biblia Piwna" to kolejna niedokończona opowieść... jak Wielka Księga Gumisiów:) Zgłoś naruszenie
anelka (2012-07-19 13:27:16)
przydatne info !!! zawarte w tym artykule Zgłoś naruszenie
Komentarze (3)