Seweryn i film

Andrzej Seweryn przez długi czas mieszkał we Francji. Tam zaangażowany w jednym z najbardziej prestiżowych teatrów. Bardzo dużo osąignął jako aktor.

Andrzej Seweryn

Andrzej Seweryn - Filmografia

Andrzej Seweryn i Filmy fabularne

1964: Beata jako uczeń w klasie Beaty
1968: Wniebowstąpienie jako Niemiec
1970: Album polski jako Tomek
1973: Dziewczyna i gołębie jako Stach, brat Edka
1973: Przejście podziemne jako Michał
1974: Ziemia obiecana jako Maks Baum
1975: Noce i dnie jako Anzelm Ostrzeński, syn Michaliny i Daniela
1975: Zaklęte rewiry jako Henek (głos)
1975: Opadły liście z drzew jako Smukły
1975: Obrazki z życia jako Prawdziwy literat
1976: Człowiek z marmuru jako Lektor
1976: Długa noc poślubna nazwisko aktora pojawia się w napisach końcowych, choć aktor w filmie nie wystąpił
1977: Granica jako Zenon Ziembiewicz
1978: Roman i Magda jako Roman Barwiński
1978: Bestia jako Ksiądz
1978: Bez znieczulenia jako Jacek Rościszewski
1979: Golem jako Lekarz "tworzący" Pernata
1979: Kung-fu jako Marek Kamiński
1979: Dyrygent jako Adam Pietryk
1979: Manchmal Besucht der Neffe die Tante jako Diener
1981: Człowiek z żelaza jako kapitan Wirski
1981: Dziecinne pytania jako Bogdan
1982: Danton jako Bourdon
1982: Rosa
1983: Marynia jako Edward Bukacki
1984: Haute Mer
1986: Kobieta mego życia jako Bernard
1986: La Coda del diavolo jako Optyk
1986: Qui trop embrasse... jako L'ami d'Anne
1987: Na srebrnym globie jako Marek
1989: Rewolucja Francuska jako Maximilien de Robespierre
1990: La bonne âme du Setchouan jako Wang
1991: Wyrok jako Giovanni Malatesta
1992: Indochiny jako Hebrard
1993: Amok jako Steiner
1993: Lista Schindlera jako Julian Scherner
1995: Podróż na wschód jako Jakub
1995: Całkowite zaćmienie jako Maute De Fleurville
1997: Lucie Aubrac jako ppułkownik Schlondorff
1997: Gąszcz jako Andrzej
1997: Genealogia zbrodni jako Christian
1998: Billboard jako Dyrektor agencji reklamowej
1999: Pan Tadeusz jako Sędzia
1999: Ogniem i mieczem jako Jeremi Wiśniowiecki
2000: Prymas. Trzy lata z tysiąca jako Stefan Wyszyński
2002: Zemsta jako Rejent Milczek
2003: Par amour jako François
2003: Dom Juan jako Dom Juan
2004: Jak dwie krople wody jako Profesor Cardoze
2006: Kto nigdy nie żył... jako Ordynator
2007: Cyrano de Bergerac jako Le comte de Guiche
2007: Nightwatching jako Piers Hasselburg
2007: L'âge de l'amour jako André
2008: Możliwość wyspy jako Slotan
2008: Fanny jako Panisse
2009: Les précieuses ridicules jako Mascarille/La Grange
2010: Różyczka jako Adam Warczewski vel Janusz Wajner
2011: Uwikłanie
2012: Bitwa pod Wiedniem jako Jan Andrzej Morsztyn

Andrzej Seweryn i Seriale telewizyjne

1972: Chłopi jako Michał, bratanek organisty
1973: Wielka miłość Balzaka jako przyjaciel Balzaca
1973: Stawiam na Tolka Banana jako Szymek Krusz vel Tolek Banan (głos)
1975: Dyrektorzy jako inżynier Krzysztof Szymczak
1975: Ziemia obiecana jako Baum Maks
1976: Polskie drogi jako Sturmbahnfuhrer Kliefhorn
1977: Noce i dnie jako Anzelm Ostrzeński, syn Michaliny i Daniela
1978: Rodzina Połanieckich
1979–1981: Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy jako Hipolit Cegielski
1989: The Mahabharata jako Yudhishthira
1990: Napoleon jako Aleksander III Romanow
1994: Syn szewca jako Célestin
2000: Ogniem i mieczem jako Jeremi Wiśniowiecki
2007: Ekipa jako Prezydent Julian Szczęsny
2008–2009: 39 i pół jako Dyrektor teatru

Andrzej Seweryn jako Reżyser

2006: Kto nigdy nie żył...

Dodał(a): Marta śliwińska Sobota 19.02.2011

Komentarze

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
T_W_I_N_1 (2011-09-02 23:32:16)
nieznam tego pana Zgłoś naruszenie
Komentarze (1)