Nie"Kiepski"

Andrzej Grabowski - aktor filmowy, telewizyjny, teatralny. Rzeszę fanów zdobył poprzez rolę Ferdka Kiepskiego z kultowego już serialu "Świat według Kiepskich".

Andrzej Grabowski

Wybrana filmografia Andrzeja Grabowskiego

Pokaż kotku, co masz w środku (2011)

Śluby panieńskie (2010), jako ojciec Klary
Skrzydlate świnie (2010), jako Pan Edzio
Milion dolarów (2010), Tomuś
Piksele (2010), jako grabarz
Tajemnica Westerplatte (2009), jako Adolf Petzelt
Od pełni do pełni (2009), jako Kamiński
Mała Moskwa (2008), jako kapitan Wolniewicz
Senność (2008), jako ojciec Adama
Jak żyć? (2008), jako Bandzior
Świadek koronny (2007), jako Jarosław Kowalik "Kowal"
Diabeł (2005), jako Franek
Strajk – Die Heldin von Danzig (2006), jako Sobecki
Dublerzy (2006), jako Leon May
Wszyscy jesteśmy Chrystusami (2006), jako kolega Adasia
Pitbull (2005), jako Gebels
Emilia (2005), jako koroner
Atrakcyjny pozna panią... (2004)
Superprodukcja (2003)
Zróbmy sobie wnuka (2003)
E=mc² (2002)
Złote krople (2002)
Dzień świra (2002)
Kariera Nikosia Dyzmy (2002)
Jak to się robi z dziewczynami (2002)
Boże skrawki (2000)
Ogniem i mieczem (1999)
Odwrócona góra albo film pod strasznym tytułem (1999)
Prostytutki (1998)
Kochaj i rób co chcesz (1997)
Pułkownik Kwiatkowski (1996) jako ksiądz
Kapitał, czyli jak się robi pieniądze w Polsce (1989).

Role teatralne Andrzeja Grabowskiego

Chory z urojenia, Moliere, Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie – jako Argan
Scenariusz dla trzech aktorów, Bogusław Schaeffer, Teatr STU w Krakowie
Kwartet, Bogusław Schaeffer, Teatr STU w Krakowie
19. południk, autor i reżyser: Juliusz Machulski, Teatr TV, 2003 – jako prezydent RP Bartosz Czop
Opis obyczajów, czyli jak zwyczajnie wszędzie się miesza złe do dobrego według Jędrzeja Kitowicza, Teatr STU w Krakowie
Zapomniany diabeł Jan Drda, Teatr Telewizji – jako kowal

Role serialowe Andrzeja Grabowskiego

W krainie Władcy Smoków (1997), jako szyper Gan
Boża podszewka (1997), jako Andrzej Jurewicz
Świat według Kiepskich (od 1999), jako Ferdynand Kiepski
Złotopolscy (2004-2010), jako Andrzej Złotopolski
Odwróceni (2006), jako Jarosław "Kowal" Kowalik
Niania (2006) odc. 27, jako Lucjan Furman
Na dobre i na złe (2002), jako ksiądz Kudełko
Pitbull (2005-2008), jako starszy aspirant i aspirant sztabowy Jacek Goc "Gebels"
Naznaczony (2009), jako szyper Puchalik
Blondynka (od 2010), jako wójt Traczyk
Duch w dom (2010), jako Kazimierz, sąsiad Beaty i Leszka

Andrzej Grabowski i Polski dubbing

2012: Złote Krople
2010
Harry Potter i Insygnia Śmierci – Alastor Moody
Toy Story 3 – Miś Tuliś
2009
Gwiazda Kopernika
Góra Czarownic − Burke
2008
Małpy w kosmosie − Dr Ferdynand
Speed Racer – Tata
2007
Zaczarowana – Nathaniel
Harry Potter i Zakon Feniksa – Alastor "Szalonooki" Moody
2005
Harry Potter i Czara Ognia – Alastor "Szalonooki" Moody
Kurczak Mały – Buck "Asior" Gdaka
2003: Mój brat niedźwiedź – Tuke
2001: Abrafax i piraci z Karaibów – Abrafax

Dodał(a): Marta śliwińska Sobota 19.02.2011

Komentarze

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Komentarze (0)