Garkuchnia: pieczony krokodyl

Zachętą do kuchennych eksperymentów powinna być informacja krążąca wśród dzikich ludów Mongolii, że facet nabywa cech zwierząt, które pożera na obiad.
 krokodyl
CO TO JEST: Rarytas z Ekwadoru

SMAKUJE JAK: Wołowina

NA CO DZIAŁA:  Indianie Otavalo, potomkowie Inków, którzy czcili krokodyle, wierzą, że mięso tego gada zapewnia powodzenie w interesach.

JAK PRZYGOTOWAĆ:  Mięso z ogona krokodyla oczyść z błon, obtocz w jajku i w pokruszonych, gotowanych ziarnach kukurydzy. Następnie usmaż na głębokim tłuszczu, aż panierka stanie się złotobrązowa.

Mięso krokodyla jest bardzo smaczne, ale zbyt długo duszone staje się bardzo twarde. Najlepsze kawałki pochodzą z tułowia. Partie ogonowe trudno zmiękczyć.
Made Runatha, szef kuchni; Galeria Bali, Warszawa


Dodał(a): Aleksander Hepner Czwartek 08.09.2011

Komentarze

Wszystkie komentarze (4)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
dr Jones (2011-11-11 11:43:25)
To może byc ciekawe wyzwanie krokodyl zamiast schabowego Zgłoś naruszenie
heniek190 (2011-11-01 21:10:39)
z chęcią bym spróbował Zgłoś naruszenie
T_W_I_N_1 (2011-09-08 20:26:40)
ja już bym wolał buty z aligatorka :) Zgłoś naruszenie
korkodyl82 (2011-09-08 17:24:21)
egzotyczna kuchnia czemu nie w końcu prawie wszystkiego trzeba w życiu spróbować Zgłoś naruszenie
Komentarze (4)