Garkuchnia: Nowy dzień

I co z tego, że słonko świeci, a ptaszki świergolą, jeśli masz w głowie Sajgon

na kaca


Rozumiemy, iż poimprezowy poranek może być... dość bolesny. Dlatego wyłączamy głośno tykające zegarki, zasuwamy szczelniej zasłony, uchylamy okna i proponujemy kilka potraw, które pomogą twojemu steranemu organizmowi łagodnie zacząć nowy, piękny dzień. Tylko pst!

KOKTAJL DWUJAJECZNY
Do garnka nalej zimnej wody i włóż dwa jajka. Następnie zagotuj wodę. Ostrożnie wyciągnij z ukropu jajka i wbij ich zawartość do szklanki. Dodaj łyżeczkę masła, łyżeczkę musztardy i łyżeczkę cukru. Wymieszaj wszystko i wypij.

ŻUREK RATUNKOWY
Kawałek białej kiełbasy i pasek boczku włóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj do tego drobno pokrajaną cebulę, doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj pół godziny. Teraz dodaj żur (z butelki, można go kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym) i gotuj drugie pół godziny.

ZUPA PIJACKA 
Weź kawałek mięsa (najlepiej wołowiny lub wieprzowiny), pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, zalej wodą i zacznij gotować. Dodaj do tego drobno pokrajaną marchewkę, cebulę, por oraz seler i liść laurowy. Po ok. 10 minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj jeszcze kwadrans. Tuż przed podaniem wbij do zupy dwa jajka. 

KASZA WYCISZENIOWA
Do małego rondelka wlej rosół (może być zrobiony na kostce rosołowej) i podgrzej, ale — uwaga — nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy rosół jest już bardzo gorący, wsyp do niego dwie, trzy łyżki kaszy krakowskiej. Rób to ostrożnie, żeby całość nie wykipiała. Zupę gotuj jeszcze kilka minut, ciągle mieszając, by nie powstały krupy.

JAJA PO FIEŚCIE
Ugotuj dwa jaja na twardo. Następnie obierz je ze skorupek i przekrój wzdłuż. Usuń żółtka i rozgnieć je widelcem z kilkoma ziarnami czerwonej fasoli z puszki. Powstałą w ten sposób masę włóż z powrotem do białek. Podawaj z zimnym sokiem z pomidorów.

KANAPKI STUDENCKIE
Trzy lub cztery jajka wbij do głębokiego talerza, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie roztrzep widelcem. Przygotuj kilka kromek chleba i obtocz je w jajku, po czym — porządnie nasiąknięte — połóż na rozgrzaną patelnię. Smaż (bez oleju) do momentu, aż kanapka będzie miała miły, złotobrązowy kolor.

GRZYBY PO BIESZCZADZKU
Kilkanaście pieczarek oczyść, pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię z odrobiną tłuszczu. Podsmaż minutę i dodaj drobno pokrojonego pomidora (może być z puszki). Całość wymieszaj. Podawaj z chlebem grubo posmarowanym smalcem.

JAJECZNICA „NA POJUTRZE”
Pokrój w drobną kostkę: cebulę, szczypiorek oraz małego kabanosa. Wrzuć to na patelnię z odrobiną masła i smaż przez minutę lub dwie. Następnie wlej na patelnię pięć kurzych jaj i dokładnie wymieszaj z pokrojoną cebulką, szczypiorem i wędlinką. Teraz już tylko dodaj szczyptę soli, szczyptę pieprzu i odrobinę sproszkowanej, słodkiej papryki. Przesmaż kolejne dwie minuty. Najlepiej, gdy danie to podasz z letnią, bardzo słodką herbatą

Dodał(a): ckm Piątek 11.11.2011